20 yıl önce iş dünyasına adım attım. Kaygısız ve sıfır sorumluluğu olan bir üniversite öğrencisi pozisyonundan her gün fare yarışının yapıldığı bir çarkın dişlisine katıldım. Sabah 7'de uyan. 8'de işe başla. Akşam 19:00-20:00'de işten çık. Haftada altı gün ve bazen pazar günleri çalış. Kurumsal hayata katıldıktan birkaç ay sonra bunu sonsuza dek yapamayacağımı biliyordum, en azından severek. Bu sarmalda sıkışıp kalmak istemedim. Monoton bir hedonik yaşam tarzına sıkışıp kaldım. Kafamda canlandırıyordum. Eğer bu monoton yaşam tarzı sürünmesine saplanıp kalırsam, 20 yıl içinde kırmızı üstü açık arabadaki kilolu adam olduğumu hayal ettim. Mutsuz, sağlıksız ve büyük bir borç ile köşeye sıkışmış.
Bunun olmasını önlemek için birçok kez plan yapmaya çalıştım. "Özgürlük 30" daha sonra "Özgürlük 40" ve şimdi de "Özgürlük 50" olarak adlandırdığım bir plandı. Amaç, 30-40 yaşındayken geleneksel iş yaşam tarzını temelli terk etmek için yeterli para biriktirmekti. Aslında özgürlüğümüzü geri kazandıracak beş yıllık kısa bir plan. Beni takip eden herkes kendimi uzun süredir "postmodern köle" olarak tanımladığımı bilir. Özgürlük 30 ve 40 planlarında pek çok bahane yüzünden başarılı olamadım. Hala fare yarışındayım. 30 yaşına kadar bunu yapamadım çünkü çok harcıyordum. 40 yaşına kadar yapamadım çünkü birikimimi kaybedeceğim hatta bir de üstüne borç yükü getirecek başarısız bir girişimim oldu. Şimdi önümde “Özgürlük 50” duruyor. Henüz çok başındayım ama bunun için ülkemi bile değiştirerek kararlı bir start verdiğime inanıyorum.
Finansal özgürlüğe yolculuk eğlence rakkası ve sinir bozucu hallerden birine gidip geldi. Birikimlerimizin her ay artmasını izlemek harika olduğu için eğlenceli. İşimden, yaşam tarzımdan ve şirket köleliğimin ve kapitalizmin savunduğu her şeyden nefret ettiğim için sinir bozucu. Ama yine de finansal özgürlük yolculuğu kesinlikle buna değecektir, şüphesiz. Beş kısa yıl içinde, bir daha bir şirket işinde çalışmayacak kadar para biriktirirsek, bu özgürlüğümüzü getirecekti. Yatırımlarımız, bütünüyle geçinmemiz için yeterli gelir sağlamalıdır.
İşte bu yolculuğa çıkmak isteyen herkes için birkaç ipucu:
- Uzun vadeye odaklanın: Özellikle işinizden nefret ediyorsanız, finansal bağımsızlığa giden yol uzun ve sinir bozucu olabilir. İşe yaraması için uzun vadeli bir odaklanmanız ve finansal olarak disiplinli olmanız gerekir. Karım ve ben tüm bu yolculuk boyunca ortalama insanlar gibi yaşıyoruz. Bir yılda harcadığımız ortalama para miktarı £32.000-40.000 civarındaydı. Geri kalan her şeyi, özellikle en çok güvendiğim hisselere, borsaya yatırdık. Ortalama bir insan gibi yaşar ve ortalamanın üzerinde maaş alırsanız, kısa sürede finansal olarak bağımsız olabilirsiniz.
- Yapabildiğiniz kadar yatırım yapın: Biriktirdiğiniz parayı bir banka hesabına yatırmayın. Pound maliyeti, ETF'lere ve öngörülebilir getirileri olan güvenli yatırım araçlarına aktardığınız her şeyin ortalamasını alır. Birikimim çoğu, bunu daha önce yapmış olan gurular tarafından genellikle tavsiye edilmeyen, hisse senetlerindeydi. Her maaş aldığımda, agresif bir şekilde, tüm geriye kalan paramı borsaya yatırırım. Eğitimli bir profesyonel yatırımcıysanız, gelirinizin çoğunu yalnızca bireysel hisse senetlerine yatırın.
- Yüksek bir tasarruf oranı, yüksek bir yatırım getirisinden daha fazla katkı sağlayacaktır: Kısa vadede, yüksek bir tasarruf oranı, banka hesabınız için yüksek yatırım getirilerinden çok daha fazlasını yapacaktır. Art arda beş yıl boyunca yılda 20.000 €'dan fazla tasarruf edin ve tasarruf ettiğiniz miktar, muhtemelen artan her bir pounddan elde ettiğiniz getirilerden daha fazla olacaktır. Bununla birlikte, uzun vadede, yatırım getirileri tasarruf oranınızı kesinlikle geride bırakacaktır.
- Pasif gelir getirebilecek bir aktivite başlatın: Bu, herkesin yapmasını önerdiğim büyük bir aksiyon. İnternette görünür olun ve her gün bu görünürlüğünüzü doğru içeriklerle geliştirin. Bir yıl içinde, para kazanmaya başlayabileceğiniz internette büyük bir varlığa sahip olabilirsiniz. İçerik oluşturma kraldır ve bu pazarda çok değerlidir.
- Bir ev satın almayın (muhtemelen): Benim temel kuralım, bir ev satın almadan önce yatırım getirilerinizle yaşayabileceğiniz yeterli miktarda para biriktirmektir. Ev edinme tarihsel olarak bir para batağı olmuştur ve ben %20 peşinatımı sıfır nakit akışı yaratan bir yükümlülük yerine borsaya yatırmayı tercih ederim.
- Yüksek maaşlı bir iş bulun: Ne kadar çok kazanırsanız o kadar çok tasarruf edersiniz. Genç yaşta finansal olarak bağımsız olabilmek neredeyse her zaman yüksek ücretli bir iş gerektirir. Böyle bir işiniz yok mu? Bunu edinmenizi sağlayacak yeni bir beceri öğrenin, hem de vakit kaybetmeden.
- Eşinizin de aynı gemide olması gerekiyor: Eşiniz para harcamayı ve tüketmeyi seviyorsa ve siz sevmiyorsanız bu plan işe yaramaz. İkinizin de piyasaya hızlı bir şekilde katabileceğiniz çifte gelire sahip olmanız süreci kaldıraç etkisi ile daha da hızlandıracaktır. Biriniz çok tasarrufluysa, diğeriniz çok harcama yapıyorsa, bu maalesef işe yaramaz.
Elbette bu planı uygulamak yazıya dökmekten çok daha zordur. Yüksek bir irade ve dayanma gücü gerektirir. Kendi kendinizi motive ederek, bu 5 yılın diğer beşer yıllarınızın daha özgür geçebilmesi için bir nevi feda zamanı olduğunu kabul eden bir iradeyi ortaya koyabilmeniz çok önemlidir. “Şimdi” den daha kıymetli bir zaman diliminin olmadığını farkındayım fakat zaten halihazırda tüketilen ömürlere kıyasla, ömürden bir 5 yıllık dilimi gelecek adına ayırmak pek de kabul edilemez gibi gelmiyor bana. Kendinizi en azından SGK dan önce emekli yapmaya gayret edin.
Hepinize iyi yolculuklar.